http://easygojapan.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=2204095
創作者介紹

沙米の旅日手帖

沙米 發表在 痞客邦 PIXNET 留言(15) 人氣()


留言列表 (15)

禁止留言
  • Kitty
  • "往展望台的路線巴士(接駁巴士),由九點開始每20分鐘一班,由民家園旁邊的遊客中心出發,時間為每小時的20, 40, 60分。由展望台出發,時間為每小時的10分, 30分, 50 分。收費為200日圓單程,下車投硬幣。"
    o.k. la, thanks for your info.  By the way, just working only where are u go in Hokkaddio's city?
    [版主回覆07/20/2010 15:23:00]朋友是放假,我是工作,每天都兼顧拍照,最後幾天回了東京,去了鐮倉。去了札幌、登別、函館、旭川、美瑛、富良野、阿寒、釧路
  • Kitty
  • I see  我諗住冬天落雪所以先搭車 去咗邊呀?日本遊呀?
    [版主回覆07/20/2010 14:59:00]查過了,是沒有放上時刻表,一定要到當地先有。冬天真的要坐巴士。 對,去了北海道工作 往展望台的路線巴士(接駁巴士),由九點開始每20分鐘一班,由民家園旁邊的遊客中心出發,時間為每小時的20, 40,
    60分。由展望台出發,時間為每小時的10分, 30分, 50
    分。收費為200日圓單程,下車投硬幣。冬季若家有長輩或體力較差的人,建議用巴士代替步行,以免雪地危險。
  • Kitty
  • 唔係呀!係上山(荻町展望臺)个D穿梭巴士呀!¥200/程  可能無show!
    [版主回覆07/20/2010 14:08:00]行路上去就得啦,好好行ka 去到觀光所有得睇。
  • Rempei
  • 嘩~~辛苦哂!
    順帶一提,我個次去白川鄉都係玩左大半日至乘巴士過金澤,又唔覺時間剩太多喎,行吓食吓影吓相就夠鐘上車 lu~~
    [版主回覆06/01/2009 20:36:00]我坐16:40果班走,足足hea o左2個小時,死未...........因為我冇入去參觀,好貴呀,500yen。
  • 貓b老鴨
  • 多謝你,咁只要預訂白川鄉->金澤車票?? 高山->白川鄉,需要提早一天訂車票??何處可買??
    [版主回覆05/31/2009 18:34:00]係﹗高山去白川鄉佢講o左冇得預約,你或者可以提早一日去巴士售票處買,我之前咪俾哂d地址你law,無論金澤同高山都有,或者你入返個網搵,因為高山o既地地我都係果度搵。
  • 貓b老鴨
  • 你好,我又有不明問題,我是由高山->白川鄉->金澤 坐濃飛巴士. 
    高山->白川鄉
    降車地, click入去,找唔到白川鄉,請問點做呢??車費又是多少??




    路線名
      金沢ー白川郷・高山線

    ■ 出発日
      2009年 06月 02日(火) 発

    ■ 便
      0001便

    ■ 乗車地
    高山濃飛バスセンター(08:50) 白川郷(10:20)


    ■ 降車地
    高山濃飛バスセンター(08:50) 金沢駅前(11:35)

    白川鄉->金澤,click 就 ok.




    金沢ー白川郷・高山線

    ■ 出発日
      2009年 06月 30日(火) 発

    ■ 便
      0001便

    ■ 乗車地
    高山濃飛バスセンター(08:50) 白川郷(10:20)


    ■ 降車地
    高山濃飛バスセンター(08:50) 金沢駅前(11:35)

     
     
     
    [版主回覆05/31/2009 11:22:00]睇o左喇,下面有寫的。呢班車一定會停白川鄉,因為佢本身唔會去金澤。如果要到金澤,就要係白川鄉等到10:20先有車去金澤。點解選擇中無白川鄉呢?因為由高山去白川鄉,呢個班次係唔需要預約,但由如果去金澤就要,你可以參考一下佢個時刻表。呢個表已經有埋價錢。
    http://www.nouhibus.co.jp/jikoku_pdf/090401t_sirakawa_kanazawa.pdf
  • 貓b老鴨
  • 我想知道由高山返回名古屋時刻表,打算坐下午車,唔知幾點有車,車程要幾耐時間,回到名古屋時間最好係下午5點或6點,安頓後去吃飯,
    你丫烏mail有冇問題??我收唔到你既留言/回應呀
  • 貓b老鴨
  • 我又想問問,可否提供JR火車時刻表LINK??
    [版主回覆05/25/2009 13:23:00]邊個地區、列車時刻表先?我都係上官網搵,其實好複雜,唔同車又有唔同時刻表。本來果時想買一本ka,最後都冇買,因為一買就大件事。
  • 貓b老鴨
  • http://www.nouhibus.co.jp/jikoku_pdf/090401t_sirakawa_kanazawa.pdf
    你好,我又多問有關巴士問題,
    看了濃飛巴士(予約制),(每日)在金澤站沒有寫上時間,是否沒有早車呢??
    只有北陸鐵路有早車,如要訂,有何link可用??
    唔該晒.
     
    [版主回覆05/20/2009 17:54:00]「金澤站前」上如果沒有時間,代表該班次不停金澤站。
    同一個系統訂票,你選該班次便可,他們是一同營運的。
  • 貓b老鴨
  • 你好,多謝你的幫忙,我做左會員喇,仍有問題,煩請解答:
    1)上網訂左車票,在何處取票和付款??
    2)取票地方上班時間是怎樣??
    3)在香港有代售JR車票??
    唔該晒.
    [版主回覆05/17/2009 21:18:00]1) 你在哪上車?金澤?高山?
    高山: http://www.nouhibus.co.jp/english/index.html
    金澤:在金澤巴士總站前,一出金澤車站(巴士總站口)左手面,步行1-2分鐘。
    2) 一般是朝9晚6。
    3) 香港只代售JR的各類火車證,不會代售單程車票。除非火車證在旅行社購買有折扣,否則,一般我只會到當地機場JR旅遊中心或綠色窗口購買。
  • 貓b老鴨



  • ※ 印の部分は入力必須項目ですので必ず入力して下さい。







    ■ パスワード
    ※ (半角英数5~16桁) スペース・記号は入力しないで下さい。

    ■ 氏名(カナ)
    ※ (全角カナ12文字)

    ■ 電話番号
    ※ (半角 例:0312345678) 「-」 は入力しないで下さい。

    ■ E-Mail
    ※ (半角英数) 無料で取得できるアドレスは使用できません。

    ■ E-Mail(確認用)
    ※ (半角英数) 確認のためコピーせず、再度メールアドレスを入力して下さい。
    多謝你,我仍有問問,
    1)半角英数5~16桁&    全角カナ12文字 中文係點解??
    2)是否需要填上電話number??
    [版主回覆05/15/2009 17:58:00]1.パスワード:入你個密碼,只可以用英文同數字,5-16字內。
    2. (全角カナ12文字):要入你個中文名片假名,可去此網頁作翻譯: http://dictionary.infoseek.co.jp/?sc=1&se=on&lp=0&gr=kj&sv=KJ&qt=%BB%B9&qty=&qtb=&qtk=0
    如陳大文 ,逐字查,如陳:取音訓一欄的片假名
    -常用漢字 [画数]11画 [区点]3636[JIS]4444[シフトJIS]92C2 [音訓]チンジン のべる [名乗り]かたつらのぶのぶるのりひさむねよし 3.  必須輸入電話號碼。
    雖然翻譯會有些出入,但不影響的。
  • 貓b老鴨
  • 你好,我也是會去由金澤-->白川鄉-->高山,濃飛巴士網,找不到入會登記處,可否比條link我呢,謝謝.
    [版主回覆05/15/2009 16:32:00]https://secure.j-bus.co.jp/new_module/asp/002.asp
    先去上面網頁登記成會員,再回巴士網頁預約便可。
  • Patrick
  • 朋友! 有時間請到我BLOG參觀及指教
找更多相關文章與討論